Aardbeiboom

 

Arbutus unedo (bot.)

Irish strawberry tree (Eng.)

Arbousier, arbre aux fraises (Frans)

Erdbeerbaum (Duits)

 

Ericaceae heidefamilie

aardbeiboom als boom

 

De aardbeiboom is in Ierland en in het Middellandse Zeegebied een tot 11 m hoge boom. Hij wordt in Nederland als heester in containers geteeld. Het is een decoratieve, exotische struik die in het najaar bloeit en in het jaar daarop eetbare, aardbeiachtige vruchten draagt.

 

Plantkenmerken

De aardbeiboom is een wintergroene boom of heester. De leerachtige, glanzende bladeren staan verspreid. Ze zijn smal elliptisch en tot 10 cm lang. Hun rand is gezaagd.

De witte of roze, klokjesachtige bloemen verschijnen vanaf eind oktober, zijn tweeslachtig en staan in pluimen.

De vruchten, die in het jaar daarop verschijnen, zijn ronde, wratachtige bessen en tot 2 cm groot. Ze zijn eetbaar en smaken een beetje zurig. In het begin zijn ze geel, later rood. Ze blijven lang aan de steel hangen.

bloemen

Verspreiding

De aardbeiboom is inheems in het Middellandse Zeegebied en langs de Atlantische kust tot Zuidwest-Ierland. Hij is ook in Klein-Azi te vinden. Hij groeit daar in droge struwelen. In het Ierse Killnary National Park groeit een  exemplaar dat 15 m hoog is .

 

Soorten

De oostelijke aardbeiboom (Arbutus andrachne) is inheems in het Grieks-Turkse Middellandse Zeegebied, waar hij in het middelgebergte samen met andere heidegewassen groeit.

De westelijke aardbeiboom is inheems in het westen van Noord-Amerika. Hij is ook groenblijvend. Het bijzondere van deze soort is de roodachtige, decoratieve schors.

 

 

 

 

 

bloemen en vruchtenStandplaats

Een aardbeiboom die je in een grote kuip plant, staat het liefst in de halfschaduw op een windvrije plek. Hij kan ook gewoon op een beschutte plek in de tuin geplant worden. 

 

Verzorging

De aardbeiboom moet vaak bemest worden (een keer per week) en heeft behoefte aan veel water. De wortel mag nooit uitdrogen, maar mag ook niet te nat staan. In een kuip verdraagt hij vorsttemperatuur tot -5C. In de tuin op een beschutte plek geplant overleeft hij ook 10C.

 

Snoeien

Snoeien is alleen nodig wanneer de boom te groot wordt. Hij kan dan in de gewenste vorm gesnoeid worden.

 

arbutus menziesii    arbutus 'marina'    bast van A.menziesii

 

aardbeiboom als heester    aardbeiboom als kuipplant    vrucht

 

Startpagina    Loofbomen