Balkan-den

 

Pinus peuce (bot.)

Macedonian pine, Balkan pine (Eng.)

Pin de Macédoine (Frans)

Mazedonische Kiefer, Rumelische Kiefer (Duits)

 

Pinaceae – dennenfamilie

 

De balkan-den is één van de naaldboomsoorten die het mooist in een ‘Japanse tuin’ staat. Wanneer hij vrij staat, zullen de takken tot onderaan gevuld blijven. Hij is verwant aan de weymouthden. Zijn kroon is piramidaal tot zuilvormig, later meer afgerond.

 

Herkomst

Zoals de naam al zegt is de boom inheems in de balkanlan-den zoals Bulgarije, Macedonië, Albanië, Noord-Griekenland. Hij groeit daar in de bergen op schaduwrijke hellingen met silicaatrijke bodems. De boom werd in 1873 door H.Grisebach in Duitsland ingevoerd en is sindsdien erg populair in Scandinavische tuinen en parken onder de naam ‘silkefyr’ wat betrekking heeft op de zijdezachte naalden.

 

Plantkenmerken

In zijn land van herkomst wordt de balkan-den ca. 25 m hoog. Bij ons bereikt hij slechts 12 m. Hij heeft een smalle, kegelvormige kroon. Het is een snelgroeiende conifeer met een opgaande groeiwijze. De twijgen die later horizontaal staan, zijn dik en bezet met grijsgroene naalden. Deze staan met 5 bijeen als een soort waaier op de korte loten en zijn tot 10 cm lang, buigzaam en zacht aanvoelend. De binnenzijden hebben witte lengtestrepen. De hangende, cilindrische kegels zijn lichtbruin tot roodbruin, zeer harsrijk en tot 15 cm lang. Ze staan alleen of in groepen.

De schors is grijsbruin tot donkerbruin, gegroefd en in schubben afbladderend.

takken met kegels

 

   

Standplaats

Bij ons groeit de balkan-den het liefst op matig humeuze, doorlatende en vochthoudende grond in de halfschaduw. Het is aan te bevelen de boom altijd met kluit te kopen omdat hij bepaalde bodemschimmels nodig heeft die in de kluit zitten.

   

Gebruik

Het hout van de balkan-den is licht, zacht en duurzaam. Het wordt voor bouwwerkzaamheden gebruikt.

 

.

 

Startpagina    Naaldbomen