Gouden Regen

Laburnum anagyroides (bot.)

Golden chain tree (Eng.)

Cytise commun, bois de lièvre, faux ébénier (Frans)

Goldregen, Bohnenbaum, Kleebaum (Duits)

 

Leguminosae - vlinderbloemfamiliegoudenregenlaan

 

Het is feest in de tuin wanneer aan het eind van de lente de gouden regen met zijn grote hoeveelheid aan lange, goudgele vlinderbloemtrossen bloeit!

Helaas duurt de bloei maar kort. Voordat je het beseft, is de grond onder de boom bezaaid met gele bloempjes. Dat is het teken dat de zomer nadert.

 

Herkomst

Inheems is de gouden regen in Zuidoost-Europa, de zuidelijke Alpen, Zuid- Frankrijk in zonnige bossen en struwelen (tot 2000 m) op droge, kalk - en voedselrijke bodem.

 

Naamgeving

Het woord laburnum is de wisselvorm (anagram) van het Latijnse woord alburnum. Het betekent rotting en verwijst naar de problemen die kunnen ontstaan bij het snoeien van de boom. Anagyroides is afgeleid van de vlinderbloemige plant anagyris.

 

Plantkenmerken

Gouden regen is een struik of tot 9 m hoge boom.

De bladeren zijn lang gesteeld, elliptisch en drietallig. De onderzijde is licht - tot grijsgroen en fijn behaard. Hij bloeit met gele vlinderbloemen in 10-20 cm lange, hangende trossen. De vruchten zijn 4-8 cm lange peulen, in het begin zijdeachtig behaard, later matbruin. De schors is glad en groenachtig bruin.

Gouden regen is bladverliezend en winterhard.

Hij zaait zich gemakkelijk uit.

 

 

Standplaats

De gouden regen groeit op alle grondsoorten, behalve op te natte bodem. Voor de lange wortels is het belangrijk dat de bodem goed doorlatend is. Gunstig is een plek met halfschaduw. Het mooist staat hij als solitair, maar je kunt er ook een loofgang of bloeitunnel van maken. Daarvoor heb je een stevige metalen stellage nodig. De takken kun je in het voorjaar daaraan vastbinden. De zijtakken worden horizontaal vastgebonden en in de zomer getopt. Daardoor bevorder je de vorming van bloeischeuten.

Vanwege zijn buigzame takken is de gouden regen geschikt als leivorm tegen een gevel.

 

bloem van Laburnum alpinum

peul van de Gouden regen

Snoeien

De gouden regen als boom of struik hoeft niet gesnoeid te worden. Het gevaar bestaat dat er in het hout holten ontstaan waar regenwater in blijft staan. Hierdoor kan de boom verrotten. Je kunt wel dood hout verwijderen.

 

Soorten

 Laburnum alpinum heeft grotere bloemtrossen die lekker ruiken.

 Het bijzondere van de Laburnum alpinum 'pendulum’ zijn de overhangende takken en geurende bloemen.

 L. x watereri ‘Vossii’ is een kleine boom of brede struik met reukloze bloemen.

 Heel bijzonder is Laburnum cytisus adami met geel, roze of paarsroze bloemen. Maar als de bloei over is, ziet hij er niet erg aantrekkelijk uit.

 

Gebruik

Het hout van de gouden regen is bijzonder hard, duurzaam en bijna zwart. Gepolijst lijkt het op ebbenhout. Het wordt wel eens gebruikt voor fijn houtwerk.

                               

Attentie!

De peulen van de gouden regen zijn giftig! De boom is dus niet geschikt voor tuinen waar kleine kinderen en honden in sp

Startpagina