Hibiscus

(Altheastruik)

 

Hibiscus syriacus (bot.)

Rose of Sharon, shrub althea (Eng.)

Garten-of Roseneibisch (Duits)

Althéa, ketmie des jardins (Frans)

Malvaceae - malvenfamilie

 

Hibiscus wordt al sinds eeuwen in China en Japan gecultiveerd, als grote heester, kleine boom en ook als kamerplant. In de 16e eeuw heeft iemand van zijn reizen naar het verre Oosten enkele zaden mee naar Europa gebracht. Men dacht eerst dat deze uit het Midden-Oosten (Syrië) kwamen; vandaar de naam Hibiscus syriacus.

Sindsdien werd er in Europa gecultiveerd en gekruist. Van de struiken of kleine bomen die geschikt zijn voor de tuin en die redelijk winterhard zijn, bestaan er tegenwoordig ongeveer 20 variëteiten, van de kamerplanten ongeveer 120 soorten.

 

Naamgeving

De naam van deze plant is afgeleid van het Griekse woord hibíscos en dat betekent aan de ibis gewijd ( ibis is een tropische ooievaar met een kromme snavel). Ik denk dat deze naamgeving te maken heeft met de lange stamper van sommige soorten die soms een beetje krom staat.

Verspreidingsgebied

Hibiscus vinden we in de tropen, de subtropen en de gematigde klimaatzones. In Nederland doen ze het heel goed, mits de winters niet al te streng zijn. In onze Nederlandse tuinen vinden we meestal de variëteit Oiseau bleu (blauwe vogel) die weelderig met blauwpaarse bloemen bloeit.

 

Standplaats

Wanneer u een lang en rijk bloeiende heester of kleine boom in je tuin wilt hebben, kun je een hibiscus planten. Hij is een bladverliezend en kan 3 m hoog worden. Zijn blad is frisgroen, glanzend, drielobbig en getand. De bloemen kunnen enkelbloemig of gevuld zijn en de kleuren variëren van wit, paarsblauw, roze en rood.

Hibiscus houdt van veel zon, liefst ochtendzon en een tochtvrije plek voor een schutting of muur. In de felle zomerse middagzon zullen de bloemen gauw verleppen. Wanneer het regent en de zon zich niet laat zien, zullen de bloemen nauwelijks open gaan.

Hibiscus groeit het beste op een humusrijke, goed doorlaatbare grond. Jonge heesters hebben in de winter een laag blad, stro of turf nodig om hun nog tere wortels te beschermen. Blue Bird

 

Snoeien

Snoeien kun je wanneer de struik te breed is geworden. Anders laat u hem gewoon met rust want hij groeit zelf in een mooie vorm. Je mag wel dode takken er uit knippen.

 

Ziekten en plagen

Wanneer de hibiscus op een tochtige plek staat, is hij gevoelig voor luizen. Dan zit er niets anders op dan te spuiten met water, een zeepsop-spiritusmengsel of met een kant-en-klaar milieuvriendelijk preparaat uit het tuincentrum.

Red heart

Vermeerdering

Hibiscustakken kun je stekken en in een pot binnenshuis laten overwinteren. Maar meestal zaait de struik zich zelf uit en ontdek je rond de wortel een heleboel mini-hibiscusjes. Deze kun je verwijderen of enkele opkweken.

 

Gebruik

Thee die van tropische hibiscusbloemen gewonnen wordt, is zeer verfrissend en brengt zowel zenuwen als ook de maag tot rust. Duc de Brabant

 

Soorten

Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’ is een hoge struik en heeft enkele rozerode bloemen.

’Red heart’ heeft enkele witroze bloemen met rood hart.

‘Blue Bird’ bloeit met enkele blauwpaarse bloemen.

‘ Melrose’ heeft enkele grote, lichtroze bloemen met een rood hart.

Grote, witte bloemen heeft ‘Diana’.Lady Stanley

 

‘Duc de Brabant’ bloeit met gevulde, purperroze bloemen.

De gevulde bloemen van ‘Ardens’ zijn paarsblauw.

‘Boule de Feu’ heeft prachtige gevulde, donkerrode bloemen.

De bloemen van ‘Lady Stanley’ zijn half gevuld en wit met rode vlekken.Diana    Woodbridge

 

 

 

Startpagina