Judasboom

 

Cercis siliquastrum (bot.)

Judas tree, Mediteranean redbud, love tree (Eng.)

Arbre de Judée (Frans)

Judasbaum, Herzbaum (Duits)

 

Leguminosae – vlinderbloemfamilie

bloeiende Judasboom

 

De judasboom heeft in april prachtige roze of witte bloemen op het kale hout, dus voor het verschijnen van de niervormige bladeren. Het is een heel apart gewas, dat een beschutte, warme plek nodig heeft en dankbaar is voor kalkrijke bodem. Men noemt de judasboom een naaktbloeier omdat de bloemen in bundels op de kale takken en soms ook op de hoofdstam groeien.

 

Plantkenmerken

Judasboom is een kleine, tot 7 m hoge, open vertakte, bladverliezende loofboom.

De bladeren zijn rond tot niervormig. De bloemen zijn opvallend roze tot violet of wit . Het zijn 2 cm grote gesteelde tweeslachtige bloemen met tot klokvormige kelken vergroeide meeldraden. Zij staan in bundelachtige trossen op oude, tweejarige twijgen of direct aan de stam. Dit fenomeen noemt men cautoflorie (stambloeiend). Men vindt het vaak bij tropische planten, b.v bij de cacaoboom.

De vruchten zijn 7-10 cm lange peulen. Ze zijn lang, vlak en fijn toegespitst. In het begin zijn ze groen, later rood tot donkerbruin. Ze blijven vaak tot het volgende voorjaar aan de boom.herfstbladeren van cercis canadensis 'Forest-Pansy'

De schors is eerst glad, later zwartbruin en zeer fijn gegroefd.

bloemen die uit de stam groeien

 

Herkomst

Het geslacht Cercis omvat 6 soorten die in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Amerika groeien.

De judasboom vinden we in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Daar groeit hij in het wild. Hij komt ook in Zuid-Tirol en Iran voor.

 

Naamgeving

De botanische naam cercis is afgeleid van het Griekse woord kerkis wat weverspoel betekent. Zo werd de boom door de antieke schrijver Dioskorides genoemd. De naam Judasboom heeft betrekking op Judas,  een discipel van Jezus, die hem verried en zich uit wanhoop over zijn daad aan deze boom opgehangen zou hebben. Volgends een legende verwijst de vorm van de bladeren naar de zilveren munten die hij voor zijn verraad ontving. bloemen van Cercis siliquastrum

Soorten

Cercis siliquastrum ‘alba’ is een witte cultuurvariëteit.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ en Cercis chinensis kunnen alleen op een zeer beschutte plek geplant worden, omdat zij minder winterhard zijn. herfstblad

 

Planten en snoeien

Bij het planten in het voorjaar van de judasboom moet men goed nadenken of hij daar kan blijven staan, want verplanten is vrijwel onmogelijk. De boom vormt namelijk een lange penwortel die niet  gemakkelijk uit te graven is. Cercis siliquastrum kan goed gebruikt worden als leiboom tegen een zuidmuur. De boom verdraagt droogte goed.

Dode takken kunnen in de zomer weggesnoeid worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de scheuten niet te dicht op elkaar groeien omdat er anders rotting ontstaat.

peulen

 

Standplaats en verzorging

Een plek in de halfschaduw is ideaal. De grond moet gelijkmatig vochtig gehouden worden. Hij mag nooit uitdrogen.

       

 

       

 

Startpagina        Loofbomen