Kansenboom

 

Clerodendrum trichotomum (bot.)

Chance tree, harlequin glory bower, peanut butter shrub (Eng.)

Chinesischer Losbaum (Duits)

Clérodendron (Frans)

 

Verbenaceae – ijzerhardfamilie

bloeiende kansenboom

 

De kansenboom is een flinke struik of kleine  bladverliezende boom (max.4 m) die vanaf augustus tot september met witte of roze bloemen bloeit. Het blad is zeer decoratief en de bloemen verspreiden een lichtzoete geur. Op de achtergrond of midden op het gazon in de tuin geplant, is hij nogal spectaculair met zijn blauwgroene, eivormige bladeren en zijn vele bloemen.

 

                                                                     Soorten en hun  herkomstbloemen van Clerodendrum trichotonum

Bij ons zijn drie soorten bekend: Clerodendrum bungei, Clerodendrum trichotomum en Clerodendrum trichotonum var. fargesii.

In tuinen vinden we meestal de laatste.

 

Clerodendrum bungei is inheems in China en groeit daar in bossen als struikvegetatie tot een hoogte van 2300 m. De bloemen zijn bolvormige, kortgesteelde trossen die met roze lintbloemen bezet zijn waar witte meeldraden uitsteken.

Clerodendrum trichotonum is inheems in Japan, op de Filippijnen en Oost-China en groeit daar op stenige wegbermen. Hij bloeit van augustus tot oktober.

 

 

 

 

 

De variatie fargesii groeit op grotere hoogte en is beter bestand tegen vorst. In augustus verschijnen de kleine, stervormige, witte, zoetgeurende bloemen met een opvallende rode kelk. De witte bloemen geuren, maar het blad ruikt niet echt lekker bij kneuzing. Vanwege die geur wordt de kansenboom in Nederland ook wel "pindakaasboom"genoemd. Raar eigenlijk, want over de geur van pindakaas kun je van mening verschillen. De twijgen zijn vooral aan de top dicht behaard, evenals de stelen en de onderzijde van de bladeren.

De vruchten zijn lichtblauw of zwart, de onderliggende kelk karmozijnkleurig.

Clerodendrum ugandense is een klimplant met vlinderachtige bloemen, die niet winterhard is en het beste in een serre gehouden kan worden.

Clerodedrum trichotomum var carnival heeft groenwit gevlekt blad. vruchten van Cl. trichotomum

 

Naamgeving

Het woord clerodendrum is afgeleid van het Griekse kleros, wat lot of kans betekent. De betekenis van dendron is boom.

bloemen van Clerodendrum trichotomum

 

Standplaats

Kansenbomen willen graag op een zonnige, humusrijke, liefst kalkrijke plek staan. Zij hebben veel ruimte nodig. Zij houden niet van beplanting aan hun voeten. Trouwens, het is er veel te donker voor andere planten.

 

Snoeien

Snoei de kansenboom liever niet, hooguit de bevroren toppen van de takken. Verder is snoei alleen nodig om licht in de struik te brengen. Dit kan het beste na de laatste bloei in oktober gebeuren.

            bloemen van Clerodendrum wallichii   blad van Clerodendrum 'carnival'

 

Startpagina        Loofbomen