Koelreut

in bloei

(Chinese vernisboom , Chinese zeepboom, blazenboom)

 

Koelreuteria paniculata (bot.)

Golden rain tree, Chinese flame tree (Eng.)

Savonnier, arbre à vernis Chinois (Frans)

Blasenbaum, Chinesischer Lack - of Flammenbaum (Duits)

 

Sapindaceae – zeepboomfamilie

 

Koelreut is een boom die snel groeit, prachtig bloeit en bij ons meestal niet hoger en breder wordt dan 5 m.

Op een beschutte plaats zal deze bijzondere boom het goed doen. Jonge bomen kunnen bij vorst schade oplopen, maar zullen zich herstellen. bloemen

Herkomst en naamgeving

Inheems is hij in China, Japan en Korea. Daar zijn er zeven soorten vertegenwoordigd. Hij is één van de bomen die in de zomer bloeien, net als Sophora. In het najaar zijn de bladeren geel, oranje of oranjebruin gekleurd.

Hij werd genoemd naar de Duitse botanicus Joseph Gottlieb Koelreuter die deze boom in de 18e eeuw in China ontdekte en zaden meenam naar Duitsland.

 

Plantkenmerken

Koelruit heeft een bijna bolvormige, losse kroon, dubbel geveerde bladeren. Hij bloeit met gele pluimen die zich tot groenbeige vruchten ontwikkelen die op lampionnetjes lijken. In ieder lampionnetje zitten drie zwarte zaden.

De kroon van oudere exemplaren is vaak parapluachtig gewelfd.

De bladeren zijn bij uitlopen rood, later donkergroen. In de herfst geeloranje.

De bloemen zijn gele, rechtopstaande, los opgebouwde pluimen. Koelruit bloeit van eind juli tot eind augustus. De vruchten kleuren later roodbruin blijven vaak de hele winter door aan de boom hangen.

Schors en takken zijn grijsbruin en licht gegroefd.

 

Standplaats en planttijd

Koelruit houdt van een zonnige plaats in de middelgrote tuin. Hij groeit op alle gronden als deze los en doorlatend zijn. In schaduw of halfschaduw zal hij het niet goed doen.

In warme streken zullen zich zo veel zaden ontwikkelen die dan onder de boom of in zijn omgeving zullen kiemen. In Florida b.v. mogen geen koelruiteria’s aangeplant worden omdat deze de inheemse bomen zouden kunnen verdringen.bloemen

In onze klimaatzone is dat geen probleem.

Koelruit kan goed tegen hitte, wind en luchtvervuiling.

Hij komt het beste tot zijn recht als solitair op het grasveld van een tuin, maar is ook geschikt als park – en straatboom.

Koelreuteria kan het beste in maart geplant worden. Jonge bomen zijn namelijk nogal vorstgevoelig.

 

herfstkleurSoorten

Koelreuteria integrifolia wordt groter dan paniculata en heeft ook grotere bloemen. Het bijzondere aan deze soort is dat hij pas in september en oktober bloeit.

 

Snoeien

Het is niet aan te raden om koelruit te snoeien. De takken hebben namelijk sponsachtig merg. Als dit blootgelegd wordt, zal de koraalzwam toeslaan. Wanneer er toch gesnoeid moet worden, moet de wond met een wondbalsem afgedekt worden.

       

 

rijpe vruchten    open vrucht met zaden

 

Startpagina        Loofbomen