Lederboom

 

Ptelea trifoliata (bot.)

Hoptree, wafer-ash, stinking ash (Eng.)

Ptéléa trifolié (Frans)

Lederstrauch, Kleeulme, Hopfenstrauch (Duits)

 

Rutaceae – ruitfamilie

 

De lederboom is een aantrekkelijke kleine boom of grote struik, die we niet vaak in tuinen of parken vinden. Hij is een zeldzaamheid. Met zijn seringachtige bloemen, zijn bossig uiterlijk in de zomer, zijn goudgele bladeren in de herfst en zijn bruine bast is het een mooie aanwinst voor de middelgrote tuin. Op de geurende bloemen komen veel bijen en hommels af.

 

Herkomst

De lederboom werd in 1714 vanuit Zuid-Canada en het oosten van de V.S., waar hij op rotsachtige hellingen in berggebieden groeit, in Engeland en van daaruit in heel Europa ingevoerd. Hij is tevens inheems in Mexico.

bloemen met bij

Naamgeving

Het woord ptelea komt uit het Grieks en betekent olm (iep).Trifoliata duidt erop dat de bladeren met z’n drieën bij elkaar staan.

 

Plantkenmerken

De lederboom is een bladverliezende boom of grote struik met een ronde kroon. Hij kan ca. 7,5 m hoog worden, maar groeit langzaam. Hij is sterk vertakt. De eenjarige takken zijn groen en behaard, oudere kaal en olijfgroen tot kaneelbruin.

De bloemen, pluimvormige ca. 8 cm grote bloeiwijzen, zijn groenig wit en ontluiken in juni en juli. Zij geuren vooral in de avonduren.

De glanzend groene, leerachtige bladeren zijn drietallig en bevatten oliehoudende klieren. Zij lijken op het driebladige klaverblad en ruiken sterk aromatisch waanneer zij gekneusd worden.   In het najaar kleuren zij goudgeel.herfstkleur

rijpe vruchten

De rijpe, platte, gevleugelde nootvruchten staan in dichte pluimen en hebben de kleur van stro. Zij lijken op de vruchten van de iep. Zij verdrogen aan de tak en blijven de hele winter door aan de boom hangen..

De gladde bast is grijsbruin, later iets gegroefd en licht afschilferend.

 

Standplaats

Het mooist staat de lederboom als solitair want hij kan vrij breed worden. Hij heeft voedzame, goed doorlatende grond nodig. De bovenlaag moet vocht vast kunnen houden. Het is daarom aan te bevelen om verteerd blad rondom de stam te leggen.

Hij groeit in volle zon, maar doet het ook goed in halfschaduw.

 

Snoeien

De lederboom hoeft alleen gesnoeid te worden om dode takken te verwijderen en wanneer hij te breed is geworden. De beste tijd hiervoor is het einde van de winter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Startpagina        Loofbomen