Magnolia

(Tulpeboom, beverboom)

 

Magnoliaceae – magnoliafamilie

 

Als de magnolia in april bloeit, is het echt lente. Helaas gebeurt het wel eens, dat de nachtvorst in een klap deze bloemenpracht vernietigt. Je wordt wakker, kijkt uit het raam en in de plaats van de witroze weelde, zie je bruin bevroren bloemen. Dat is dan een grote teleurstelling. Maar ja, de magnolia is vorstgevoelig, en ieder jaar is het weer spannend, hoe het met de bloei zal aflopen.

Maar er zijn ook zomerbloeiende magnolia’s.

De meeste soorten verliezen in het najaar hun blad en komen in het voorjaar met prachtige bloemen tot leven, voordat de bladeren verschijnen.

 

Herkomst

Magnolia’s horen bij een boomfamilie met 12 geslachten en 220 soorten. De meeste daarvan groeien in de tropen. Het zijn allemaal kleine of middelgrote bomen. De meeste hebben opvallende, prachtige bloemen.

Magnolia’s zijn inheems in China, Japan en Noord-Amerika. Zij groeien daar in bossen en langs rivieroevers. Het gaat hier om een  plantenfamilie die vermoedelijk 100 miljoen jaar oud is. Boeddhistische monniken plantten al ruim voor de jaartelling Magnolia denudata bij hun tempels als symbool van reinheid. Bloemen van Magnolia denudata en Magnolia lilliflora zie je vaak in de oude Chinese schilderkunst.

 

Naamgeving

In de 18e eeuw ontdekte de Engelse botanicus Plukenett tijdens een reis door Florida de Magnolia en was zeer onder de indruk. Hij benoemde hem ter ere van de botanicus Magnol magnolia. Magnol was directeur van de botanische tuin in Monpellier. In 1755 werden in de koninklijke tuinen van Parijs voor het eerst magnolia’s geplant.

 

Magnolia’s die in de lente bloeien:

De meest bekende is Magnolia x soulangiana die voor het eerst in 1825 door de kweker Soulange-Bodin in Parijs op de markt gebracht werd. Deze soort groeit als heester of tot een 6 m hoge boom. De tulpachtige roze of witte  bloemen staan rechtop. Het is een langzaam groeiende struik die soms tot een meerstammige boom uitgroeit.

magnolia 'Magnum Spectrum'

De bloemen van Magnolia ‘Manchu Fan’, gekweekt door D.T. Gresham in Santa Cruz, Californië, zijn ietsje langwerpig en cremewit.

De plaatjes geven een beeld van andere soorten die in de lente bloeien.

 

Magnolia’s die in de zomer bloeien

Magnolia grandiflora is een wintergroene, tot 25 m hoge loofboom met een brede, kegelvormige kroon. De glanzende, donkergroene bladeren zijn elliptisch en leerachtig hard. De onderzijde is viltig behaard. De bloemen zijn welriekend groot en rechtopstaand en wit. De vruchten zijn grote, eivormige, viltig behaarde vruchtkegels die bij rijping openspringen.

magnolia viriniana       magnilia sinensis     magnolia cordata      

       

 

magnolia stellata    magnolia grandiflora vruchtkegel van magnolia grandifolia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standplaats

Net als azalea’s en rododendrons prefereert de Magnolia een licht zure, maar humusrijke, waterdoorlatende bodem. Het is aan te bevelen om de wortels met turf te bemesten. Een jonge Magnolia heeft veel water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Hij staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw die hem voor de ruwe wind beschermt. Het is aan te bevelen, om de wortels tijdens de eerste jaren met compost, gerotte bladeren of stalmest te bedekken.

Het is ook mogelijk om een Magnolia in een grote kuip op een balkon of dakterras te planten, b.v. de zeer langzaam groeiende Magnolia lilliflora.

magnolia 'Yellow Fever'

 

Gebruik

Het lichte, gelige hout van de Magnolia is een van de meest waardevolle houtsoorten in de Verenigde Staten. Het wordt daar gebruikt voor fineerwerk en de papierfabricage.

Een medicament, uit de bittere bast van Magnolia grandiflora vervaardigd, wordt in Noord-Amerika soms tegen koorts gebruikt.

Magnolia denudata werd door Boeddhistische monniken al voor de jaartelling bij  tempels geplant als symbool van reinheid. De bloem van deze boom vinden we vaak in de Chinese schilderkunst terug.

 

Snoeien

Magnolia moet je eigenlijk niet snoeien. Wanneer het toch nodig is i.v.m. de ruimte kun je het het beste doen na de voorjaarsbloei. Later in het jaar zijn al de nieuwe bloemknoppen gevormd en zou je die af snoeien waardoor de boom volgend jaar minder zal bloe

 

Startpaging        Loofbomen