Mammoetboom

(Redwood)

 

Sequoia sempervirens (bot.)

Coast redwood (Eng.)

Rotholz, Küsten-Mammutbaum (Duits)

Séquoia toujours vert (Frans)

 

Taxodiaceae – moerascypresfamilie

 

Aan de kust van Noord-Californië beschermt het Redwood-Nationaalpark de laatste bestanden van een regenwoudachtig naaldbos, waarin reusachtige, archaïsche bomen groeien, de redwoods of kustsequoia’s. Destijds, ca. 200 miljoen jaren geleden, groeiden redwoodbossen wereldwijd. Toen 58 miljoen jaar geleden het wereldklimaat drastisch veranderde, het kouder en droger werd, verdwenen deze bossen. Tegenwoordig beperkt zich het redwoodbos tot een smalle strook langs de Pacifische kust, vanaf de grens van Oregon tot aan Midden-Californië. Deze reuzen bereiken een hoogte van meer dan 100 m en zijn de hoogste bomen van de wereld. Vele van deze reuzen werden gekapt. De dappere Julia Butterfield Hill probeerde deze bomen te beschermen door 2 jaar lang in ‘haar’ boom Luna te wonen ( zie het hoofdstuk over de ‘Boomvrouw’). Het lukte haar ten dele. De hoogste boom ter aarde is een redwood met een hoogte van 112 m. Men schat zijn leeftijd op 400 jaar, maar gezien hij nog niet volwassen is, kan hij nog groeien.

De oudste redwoodparkbomen schat men op 2000 jaar. Zij hebben een stamdoorsnede van 6 m. De enorme groei heeft te maken met de hoge luchtvochtigheid, de milde winters en de ideale bodem.

mannelijke bloeiwijze

 

Geschiedenis

Gedurende eeuwen woonden Aziatische oerindianen in de redwoodbossen van Californië. Toen de eerste Europese emigranten in het midden van de 19e eeuw met hen in contact kwamen, ontmoetten zij daar drie halfnomadische stammen, de Yurok, de Tolowa en de Chiluwa. Deze gebruikten redwoodhout vooral voor de bouw van hun kano’s. Later begonnen de goudzoekers systematisch de redwoodreuzen te kappen. De Indianen werden teruggedrongen naar het achterland en afgeschoven naar het Klamath River Indian Reservation. Reeds 1852 waarschuwden bosbeschermers voor de desastreuze kaalslag, zonder dat daar een halt aan toegeroepen kon worden. Je kon met het waardevolle, weerbestendige bouwmateriaal te veel dollars verdienen.

In 1965 waren van 8000 km2 redwoodbos ca. 85% gekapt.

De rest werd onder nationale bescherming gesteld. In het bosgebied rond het park wordt nog steeds gekapt.

Naamgeving

De naam redwood heeft te maken met de rode bast die veel tannine en andere stoffen bevat die ervoor zorgen dat het hout niet gaat rotten.

Het woord ‘sequoia’ is afgeleid van de de naam Sequoiah, zoon van een Engelse handelaar en een Cherokee vrouw. Hij werd hoofd van de stam der Cherokee en ontwikkelde een alfabet voor de taal van zijn volk.vrouwelijke bloeiwijze

 

Plantkenmerken

Redwood is een altijd groene naaldboom met een brede, zuilvormige kruin. De stam is recht en bij de grond altijd verdikt. Naar boven toe wordt hij smaller.

Typerend zijn de verschillende naalden. Terwijl deze aan de punten van de nieuwe loten minder dan 1 cm lang zijn en als schubben dicht bij elkaar staan, zijn de naalden in het binnenste van de boom 2,5 cm lang, licht gebogen en staan zij in twee tegenoverliggende rijen aan de takken.

De bovenzijde is donkergroen, de onderzijde grijsgroen.

De kegels zijn eivormig, tot 2,5 cm lang. De schors is roodbruin, gegroefd, zacht en draderig.

Redwood groeit snel en kan onder gunstige omstandigheden een leeftijd van 2000 jaar bereiken.

 

naalden en kegels

 

Ziektes

Reden voor het lange leven van de redwoods is de chemische stof in zijn bast, waardoor hij geen last heeft van schimmels of ongedierte.

In ons klimaat is de redwood vorstgevoelig en wordt hij niet hoger dan 20 m.

Het oudste fossiel van een redwood is 175 miljoen jaar oud.

               

 

                                                                      

Andere boomsoorten die bij de familie van de taxodiaceae horen:

- sequoiadendron giganteum (reuzenmammoetboom)

- metasequoia (watercipres)

- taxodium distichum (moerascipres)

 

 

 

Startpagina        Naaldbomen