Robinia

(Valse acacia)

 

Robinia pseudoacacia (bot.)

False acacia of yellow (black) locust (Eng.)

Robinier (Frans)

Schein-Akazie of Robinie (Duits)

 

Leguminosae - vlinderbloemfamilie

 

Wie in juni/juli met de auto naar Italië reist, kan in Zuid-Europa de weelderige bloei van robinia’s bewonderen. Ze groeien daar overal langs de autoweg. Het is een prachtig gezicht! De hele streek geurt er naar. Het is volop zomer.

Ook in Nederland en België bloeien de robinia's in vakantietijd. Voor de bijen is het dan feest. Zij verzamelen nectar voor hun nakomelingen en de door mensen zeer gewaardeerde acacia-honing.

Oudere bomen hebben een fascinerende schorsstructuur, diep gegroefd en knoesterig.

 

Naamgeving

De naam Robinia is afgeleid van de Franse botanicus Jean Robin, die in de 17e eeuw samen met zijn collega Vespasien als eerste deze boom uit Amerika naar Europa bracht en in de tuinen van het Louvre aanplantte. Beide waren tuinmannen aan het hof van Henri IV. Het Latijnse woord pseudoacacia geeft aan dat de boom erg veel lijkt op de echte acacia’s die op de Afrikaanse en Australische savannes groeien, want pseudo betekent vals.

blad en bloemen

 

Herkomst

Robinia is inheems in het oosten van Noord-Amerika, voornamelijk in het Alleghanygebergte en in de staten ten oosten van de Mississippi. Het is één van de eerste Amerikaanse boomsoorten die in Europa geïmporteerd en voor de bosbouw gebruikt werden. Vooral in de Balkan zijn grote oppervlakten van de ‘poesta’ met deze bomen beplant.

 

Plantkenmerken

Robinia is een snelgroeiende boom met een onregelmatige, transparante kroon. Hij kan 25 m hoog worden. Hij komt laat in het blad, vaak pas tegen juni, en blijft in het najaar lang zijn blad houden. De bladeren kleuren dan geel. Nadat het blad uitgelopen is verschijnen de lekker geurende witte of roze vlinderbloemen die met lange trossen aan de takken hangen en vooral door bijen opgezocht worden.

 

Robinia werd en wordt  meestal als straat - en parkboom aangeplant. Al van ver herken je deze boom aan de karakteristieke koepelvormige kroon die opgebouwd is uit onregelmatig groeiende takken. Ze zijn voorzien van okselbladdoorns. Deze doorns zijn eigenlijk ook bladeren en het krachtigst aan het jonge schot.okseldoorns

De schors is grof en geschubd met onregelmatige groeven.

De bladeren zijn veervormig samengesteld en bevatten 7 tot 9 ovale blaadjes, die aan de bovenkant frisgroen en aan de onderkant blauwgroen zijn.

 

De vruchten zijn 5-10cm lange peulen die bij het rijpen donkergrijsbruin worden en vaak tot in de winter aan de boom blijven hangen. Ze bevatten kleine, harde zaden die in ons klimaat niet altijd kiemkrachtig zijn.

 

 

Standplaats

Ook in Nederland en België bloeit deze boom mits hij op een warme, zonnige plek in vochthoudende, voedselrijke grond staat. Hij doet het op leem en zandgrond en is winterhard.

Robinia vormt wortelknolletjes met bacteriën die stikstof uit de lucht binden. Als je een stuk land met robinia’s beplant, heb je meteen een groenbemester. Maar opgepast! Voor dat je het weet, heb je een robiniabos, want deze bomen vermenigvuldigen zich gemakkelijk via worteluitlopers.

Robinia frisa

 

Soorten

Naast de gewone robinia zijn er verschillende soorten die voor onze tuinen geschikt zijn, b.v. de bekende bolrobinia (Robinia ps. ‘Umbraculifera’), die niet bloeit maar decoratief is en schaduw geeft.

Robinia margretta ‘Casque Rouge’ wordt slechts 9 m hoog en is geschikt is voor de kleinere tuin. Zij bloeit in juni met lange, hangende trossen diep rozerode bloemen.

Eveneens roze bloeit Robinia ps.viscosa, de kleverige acacia.

Robinia ps. ‘Frisa’ heeft goudgeel blad dat tot de bladval in de herfst op lentegroen lijkt.

Robinia ps. ‘Kelseyi Hutchins’ is een struik of kleinere boom die roze bloeit.

De kronkelrobinia Twisty Baby’ wordt maar 2 m hoog en bloeit wit.

Alle soorten vormen zogenaamde wortelopslag (er verschijnen rond de wortel nieuwe boompjes) die verwijderd moeten worden.

RobiniaMyrtifolia’ is een kleinbladige struik die van april tot mei bloeit.

 

Snoeien

De gewone robinia hoeft men niet te snoeien. Dode takken kunnen weg gehaald  worden. De bolrobinia snoeit men vanaf half november tot midden maart terug tot 2 ogen van de stambasis. Bij robinia-heesters dunt men de warrige takken.

Robinia 'Purple'

 

Gebruik

Het hout heeft opvallende kenmerken. Het zogenaamde spinthout, dat uit 2 of 3 jaarringen bestaat is lichtgeel en bevindt zich rond een harde geelbruine tot geelgroene kern met duidelijke jaarringen en heeft een gevlamde structuur. Het hout is sterk en goed houdbaar (onbehandeld tot 20 jaar). Het bevat een stof die insecten en zwammen op een afstand houdt. Het is uitstekend geschikt voor palen en balken die in vochtige grond staan. Er worden ook meubels van gemaakt. Robiniahout is een goede vervanger van tropisch hardhout. Het enige probleem hierbij is dat de stam van deze boom niet helemaal recht wil groeien.

In de homeopathie gebruikt men een essence van de verse schors tegen maagklachten en migraine.

                                                                               

Waarschuwing!

 

Vooral schors en peulen zijn GIFTIG! Het komt  voor dat timmerlui die zonder mondbescherming robiniahout bewerken, misselijk worden en moeten overgeven.    `               

 

Startpagina