Schijnhazelaar

 

Corylopsis pauciflora (bot.)

Buttercup winterhasel (Eng.)

Scheinhasel,Glockenhasel (Duits)

 

Hamamelidaceae ľ hazelaarfamilie

 

Het is jammer dat we deze prachtige voorjaarsbloeier zo zelden in tuinen zien. Met zijn zachtgele klokjes past hij eigenlijk veel beter bij de voorjaarskleuren dan de knalgele forsythia. De bloei van de schijnhazelaar valt in maart tot april. In deze tijd kunnen we wel wat extra kleur in de tuin gebruiken. Hij bloeit net vˇˇr de forsythia. Deze heester is eigenlijk het hele jaar door mooi, maar vooral in voorjaar en herfst. Eerst genieten we van de bloemen, daarna van het zich ontplooiende frisgroene lenteblad en later in het jaar van de prachtige roodgeel gekleurde herfstbladeren. Als we geluk hebben bloeit de schijnhazelaar nog eens in september. Dan zijn de bloemen natuurlijk niet zo zichtbaar omdat ze zich tussen het blad verstoppen.

 

Herkomst en naamgeving

De schijnhazelaar werd ge´mporteerd uit China. Hij  groeit tussen het struikgewas, in het bos en in de bergen en kan hij daar 7 m hoog worden.

De naam corylopsis is afgeleid van die van de hazelaar (corylus) en betekent op de hazelaar gelijkend. De toevoeging pauciflora klopt niet, want het betekent met weinig bloemen, want hij heeft juist veel bloemen.

Zijn Nederlandse naam dankt hij aan het blad dat erg op dat van de hazelaar lijkt. De Engelse naam winterhazel is ook niet terecht, want hij bloeit in het vroege voorjaar. In Japan noemt men deze heester hyugamizuki wat sterrenhout betekent want de botergele bloemen aan de kale takken lijken op twinkelende sterren aan de nachthemel. bloem

 

Plantkundige kenmerken

De schijnhazelaar is een bladverliezende struik met slanke twijgen. Hij kan 1,5 tot 5 m hoog worden. Soms groeit hij eerder in de breedte dan in de hoogte.

De bloei vindt plaats van maart tot april voordat het blad verschijnt. Daarom noemt men hem naaktbloeier. De bloemen bestaan uit hangende trosjes, 5 tot 15 cm lang met twee tot drie bloemen per tros, bij de soort Corylus spicata tien bloemen per tros. Alle soorten bloeien licht tot oker - of botergeel en geuren licht.

 

Soorten

Geschikt voor de kleine tuin is Corylopsis pauciflora (2 m). Zijn bladeren hebben een blauwgroene bovenzijde, terwijl de onderzijde opvallend wit is. De meeldraden zijn bijna zo lang als de kroonbladeren.

 

Corylopsis sinensis is de grootste van alle schijnhazelaars (4 m). Hij heeft bladeren met een toegespitste bladtop en een zijdeachtige beharing aan de onderzijde en op de steel. Het is een struik met grote, geurende bloemen.

 

Corylopsis veitchiana heeft bloemen waarvan de helmknoppen in het begin roodachtig zijn.corylopsis sinensis veitchiCorylopsis wilmottiae

 

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Corylopsis spicata is een vrij stijve breed groeiende heester met zigzag groeiende vrij dikke takken. De bloemen zijn licht geelgroen, de helmknoppen rood. Corylopsis spicata

 

Een sierlijke soort met ronde bloemen in lange trossen is Corylopsis willmottiae .herfstblad

 

Standplaats

De schijnhazelaar is winterhard en groeit het beste op een plek met zon of lichte schaduw en beschut tegen te veel wind. Hij houdt van iets zure, humusrijke, licht vochthoudende grond.

 

Deze heester, vooral Corylopsis gotoana, is ook geschikt voor binnenplaatsen omdat hij langzaam groeit en vrij klein blijft (ca.1,5 m). Heel mooi staat de schijnhazelaar voor een donkergroene taxus, rododendron of in combinatie met andere voorjaarsbloeiers zoals blauwpaarse krokussen en voorjaarsanemonen.

Het is belangrijk om de schijnhazelaar niet te dicht naast andere struiken te planten, want hij heeft veel ruimte nodig.

 

Snoeien is niet nodig!

 

              

 

Startpagina      Loofbomen