Sneeuwklokjesboom

Halesia carolina (bot.)

Silverbell, snowdrop tree (Eng.)

Schneeglöckchenbaum ( Duits)

Arbre aux cloches d’argent (Frans)

Styraceae - storaxfamilie

De sneeuwklokjesboom is niet erg bekend in Nederland. Hier en daar vinden wij hem in tuinen of plantsoenen, als boom of als struik. Hij is een bijzondere voorjaarsbloeier. Vanaf half april bengelen crèmewitte klokjes aan de nog kale, tweejarige takken. Wanneer deze uitgebloeid zijn, verschijnen de elliptische, zachte, lichtgroene bladeren die met fijne haartjes bedekt zijn.

 

Herkomst

De sneeuwklokjesboom is inheems in West-Virginia tot Oost-Texas in vochtige bergwouden langs rivieren. Hij kan daar tot 10 m hoog worden. Bij ons bereikt de boom hooguit een hoogte van 6 m.

 

Plantkenmerken

Bij de boom zijn de bloemen iets groter dan bij de struik. Hij bloeit meestal in viertallige bundels. De sierlijke boom heeft de neiging om door invloed van de wind scheef te groeien, want zijn stam is nogal fragiel. Daarom is het aan te bevelen hem m.b.v. een paal houvast te geven. Na de bloei ontwikkelen zich donkergroene, gevleugelde zaadlijsten, die langzamerhand – net als de bladeren – geel worden. In deze zaadlijsten bevinden zich harde nootjes die graag door vogels gegeten worden.

De bast heeft op oudere leeftijd een mooie, oranjebruine tekening.

Halesia carolina

 

Standplaats

Op humusrijke, goed gedraineerde bodem in de zon zal de sneeuwklokjesboom goed groeien. Hij houdt, net als rododendrons, van zure grond. Hij is gevoelig voor droogte en staat prachtig voor een donkere achtergrond zoals taxus, hulst of hoge rododendrons.

 

Snoeien

De sneeuwklokjesboom heeft de neiging om meerstammig te groeien en zijn takken naar alle kanten uit te laten waaieren.

Dichtgegroeide struiken of bomen moeten uitgedund worden. Hiervoor worden de oudste bloeischeuten direct na de bloei weggesnoeid. Verder is om de paar jaar verjongingssnoei noodzakelijk.

 

Soorten

Halesia monticola is een middelhoge boom ( 15-20 m), die een smallere kroon heeft dan H.carolina.

De vrij grote bloemen staan in bundels tot zes stuks. De variëteit 'Rosea' heeft lichtroze bloemen. Bij deze soort zijn de bladeren aan de onderzijde kaal, terwijl die van Halesia carolina licht behaard zijn. bloeiende boom

Halesia monticola 'Rosea'            rijpe vruchten

Startpagina

Loofbomen