Tulpenboom

(Amerikaanse tulpenboom)

 

Liriodendron tulipifera (bot.)

Tulip tree (Eng.)

Tulipier Virginie (Frans)

Amerikanischer Tulpenbaum (Duits)

Magnoliaceae - magnoliafamilie

De tulpenboom is één van de mooiste en grootste loofbomen van Noord-Amerika. Hij kan daar meer dan 60 m hoog worden. Deze boom  mag niet verward worden met de eveneens 'tulpenboom' genoemde magnolia. Beide horen wel tot de magnoliafamilie. Als je een bijzondere boom in u tuin wilt hebben, kun je een Amerikaanse tulpenboom planten. Bijzonder zijn de evenwichtige, snelle groei, de vorm van de bladeren, de bloemen die op tulpen lijken en de goudgele kleur van de bladeren in het najaar.

Herkomst

Inheems is de tulpenboom in oostelijk Noord-Amerika en China. Hij werd in 1783 in Europa ingevoerd omdat hij op kort termijn hout leverde. In de valleien van de Chio-rivier staan de mooiste exemplaren met 30-40 m hoge takloze stammen en daarboven tot een hoogte van 60 meter een dicht bebladerde kroon.

In China ontdekte men deze boom, die daar slechts 16 m hoog werd, veel later en gaf hem de naam Liriodendron chinense. Naar mijn weten wordt deze soort in Nederland niet gekweekt.

 

Naamgeving

De naam liriodendron is samengesteld uit de Griekse woorden lirion wat lelie en dendron wat boom betekent. De bloem van deze boom lijkt enigszins op een lelie, maar ook op de tulp, waardoor hij de Nederlandse naam  tulpenboom kreeg.

 

Soorten

Liriodendron tulipifera is geschikt is voor de middelgrote en grote tuin, maar er bestaat er ook een soort met een smalle, piramidale kroon, Liriodendron fastigiatum. Deze zou een sieraad kunnen zijn voor de kleine tuin. tak met bladeren

Liriodendron aureo marginatum heeft bladeren die langs de randen geelbont gevlekt zijn.

Het blad van Liriodendron integrifolium heeft geen lobben, houdt dus zijn jeugdvorm.

Liriodendron chinense wordt hooguit 10 m. De jonge twijgen hebben een paarsachtige kleur. Oude twijgen worden langzamerhand grijs. Het blad is vierlobbig, heeft een blauwgroene onderzijde en is groter dan dat van L.tulipifera. De bloemen zijn smaller en kleiner, aan de buitenkant groen, aan de binnenkant geel.

 

Plantkenmerken

De Amerikaanse tulpenboom is een snelgroeiende boom met een kaarsrechte stam. In het begin is de kroon smal, later kegelvormig. Hij kan een hoogte van 25 m bereiken.

Het frisgroene blad heeft met zin afgeknotte top een unieke vorm. De lobben verschijnen pas na een tijdje. De schors van de takken is eerst groenbruin, later grijs. In juni/juli verschijnen de eerste nog groene bloemknoppen die zich ontvouwen tot een prachtige bloem met geelgroene schutbladeren die oranje gevlekt zijn en opvallende, dikke, diepgele meeldraden hebben. Door het dichte bladerdak zijn ze vaak niet direct zichtbaar.

De tulpachtige bloemen zijn protogynisch, dat wil zeggen dat de stampers eerder rijp zijn dan de meeldraden. De bestuiving vindt derhalve door insecten plaats, wat in Amerika door kolibries gebeurt.

De tulpenboom heeft rechtopstaande, 6-8 cm lange bruine vruchtkegels met vele tongvormige, gevleugelde vruchtjes.

Standplaats

De tulpenboom vinden we in Nederland meestal in grote tuinen, parken en soms als straatboom.

Het is een boom die veel licht nodig heeft en het meest tot zijn recht komt als solitair in een groot gazon. Hij geeft de voorkeur aan humusrijke, liefst iets leemhoudende bodem.

 

Snoeien

Je hoeft de tulpenboom niet te snoeien. Je mag hem wel opkronen, d.w.z. de onderste takken eventueel weghalen als deze in de weg zouden zijn. De mooie, evenwichtige boomvorm ontstaat vanzelf.

    liriodendron tulipifera 'Integrifolium'    liriodendron tulipifera 'Fastigiata'

Gebruik

Het hout is makkelijk te bewerken en is één van de meest waardevolle houtsoorten van Noord-Amerika. De Indianen gebruikten het vaak om er kano's van de maken. Ook in de volksgeneeskunde speelt deze boom een belangrijke rol: alle delen zijn bitter en aromatisch.                                           

     

Startpagina        Loofbomen