Wilde Citroen

(Driebladige citroen)

 

Poncirus (Citrus) trifoliata (bot.)

Japanese bitter orange, hardy orange (Eng.)

Poncirus trifolié, citron du nord (Frans)

Dreiblättrige Orange, Bitterorange (Duits)

 

Rutaceae – ruitfamilie

 

Poncirus is een van de weinige winterharde citrusbomen. Wij hoeven hem dus niet naar binnen te dragen in het koude jaargetijde. Het grappige is dat de vruchten er uitzien als kleine sinaaspappels of mandarijnen, maar zo zuur zijn als citroenen.

oude boom van 1930 in London

 

Herkomst

Het thuisland van de wilde citroen zijn de koude gebieden van Korea, Japan en China. Hij werd in 1844 bij ons ingevoerd door de  Duitse botanicus Philip von Siebold en in oude stadsparken geplant.

rijpe vruchten

 

Plantkenmerken

De wilde citroen is een doornige, bladverliezende, langzaam groeiende struik of kleine boom die tot 3 m hoog en breed worden kan worden. In het voorjaar verschijnen de witte of gelige, stervormige, sterk naar sinasappel geurende bloemen. Pas daarna komen de drielobbige bladeren tevoorschijn. De stengels zijn kantig tot afgeplat en olijfkleurig groen. De walnoot - tot tennisbalgrote gele vruchten lijken op kleine sinaasappels of mandarijnen. Zij bevatten veel pitten, hebben een dun vachtje op hun schil en zijn door hun gehalte aan bitterstoffen niet lekker. Maar zij zijn sierraden voor de tuin. Soms staan er bloemen en vruchten tegelijk aan de boom. De wilde citroen is zelfbestuivend en bloeit op tweejarige twijgen.

Meerdere struiken kunnen een ondoordringbare haag vormen.

 

Standplaats en Verzorging

De jonge plant kan het beste de eerste jaren in een kuip gehouden worden. Tijdens vorstperioden zet je hem in een koele, liefst donkere ruimten. De wortels mogen nooit helemaal uitdrogen. Na de strenge wintervorst kan de kuip met de plant naar buiten.

Tijdens de winterrust moeten de wortels tegen de kou beschermd worden door een laag schors, blad of sparrentakken (van de kerstboom b.v.). Over het algemeen kan de plant na 4 jaar op een beschermde, zonnige plek in de tuin uitgeplant worden.

De grond moet goed doorlatend en humusrijk zijn. Het is aan te bevelen om eens per drie weken vloeibare plantenmest te geven of eenmalig korrels die langzamerhand oplossen.

 

Vermeerdering

De wilde citroen wordt vaak gebruikt als onderstam om andere citrussoorten er op te enten. Hij is de enige van alle citrusplanten die bij ons winterhard is.

Snoeien is meestal niet nodig, omdat je daardoor die bloei op de tweejarige twijgen hindert. Snoei slechts dode takken weg. Voor een boomvormige poncirus moet je in het begin een sterke scheut selecteren. Je laat slechts die twijgen doorgroeien die omhoog gaan. Dit doe je tot de gewenste hoogte van de harttak bereikt is.

Flying Dragon

 

Gebruik

In Korea zijn de vruchten bekend als middel tegen verstopping, eczeem en koorts. In China gebruikt men de vruchten ook tegen krampen en reuma. Een afkooksel van de dorens zou helpen bij kiespijn.

Sap en vruchtvlees kunnen voor jams gebruikt worden, de schil kan men kandijen.

 

Soorten

Er zijn grootbloemige en kleinbloemige soorten en een dwergvorm met gedraaide takken, genaamd ‘Flying Dragon’ (vliegende draak), geschikt als bonsai.

 

 

 

Startpagina

Loofbomen